اینترنت اشیا یا به اختصار IoT در دنیای امروز ما را احاطه کرده است. باور کنید یا نه، همین الان احتمالا در حال استفاده از یک دستگاه مجهز به اینترنت اشیا هستید در حالی که شاید اصلا این موضوع را ندانید. در دنیای امروز دستگاههای مجهز به IoT را در میتوان به وفور در خانهها، وسایل نقلیه، شهرها و محیطهای کاری مشاهده کرد.
بسیاری از کسبوکارها در صنایع مختلف به شدت به اینترنت اشیا برای کار هوشمندانهتر و کارآمدتر متکی هستند. به همین دلیل، تعداد دستگاههای اینترنت اشیا در حال افزایش است. این گزارش تحلیلی از آیندهٔ اینترنت اشیا پیش بینی میکند که تا پایان سال، ۱۴.۴ میلیارد دستگاه مجهز به اینترنت اشیا در جهان وجود خواهد داشت و در سال ۲۰۲۵، این تعداد به ۲۷ میلیارد خواهد رسید.
اما چه چیزی باعث محبوبیت اینترنت اشیا شده است؟ و آیا دستگاههای دارای ویژگی اینترنت اشیا به همان اندازه ایمن هستند که به نظر میرسند؟ در این مقاله، نگاهی خواهیم داشت به معنای واقعی اینترنت اشیا، نحوه کارکرد آن، کاربردهای آن در صنایع مختلف و نحوهٔ استفادهٔ درست کسبوکارها از آن.
تعریف اینترنت اشیا
عبارت IoT مخفف Internet of Things یا همان اینترنت اشیا است که به یک سیستم عظیم از دستگاهها گفته میشود که با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. هر یک از این دستگاهها به اینترنت متصل هستند و امکان تبادل یکپارچه پیامها بین آنها فراهم است. این پیامها حاوی دادههای جمع آوری شده توسط حسگرهای درون دستگاهها هستند. سپس بر اساس این اطلاعات، تجهیزات و وسایل مجهز به اینترنت اشیا میتوانند بدون نیاز به دخالت انسان اقدام کنند.
اینترنت اشیا در اصل شبکهای از دستگاههای مرتبط با یکدیگر است که دادهها را با سایر دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا و فضای ابری متصل و تبادل میکنند. دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا معمولاً شامل فناوریهایی مانند حسگرها و نرمافزارهای مربوطه هستند و میتوانند شامل ماشینهای مکانیکی و دیجیتالی و اشیاء مصرفی باشند.
امروزه به طور فزایندهای، سازمانها در صنایع مختلف از اینترنت اشیاء استفاده میکنند تا کارآمدتر عمل کنند، خدمات مشتریان خود را بهبود دهند، تصمیمگیریها در سازمان پیشرفت داده و ارزش کسبوکار را افزایش دهند.
با اینترنت اشیا، دادهها از طریق شبکه بدون نیاز به تعامل انسان با انسان یا انسان با رایانه قابل انتقال هستند.
یک شیء در اینترنت اشیا میتواند فردی با ایمپلنت مانیتورینگ قلب تعبیهشده در داخل بافت بدن، یک حیوان دامداری با یک بایوچیپ ترانسپوندر، خودرویی دارای حسگرهای داخلی برای هشدار به راننده در صورت پایین آمدن فشار باد لاستیک، یا هر چیز طبیعی یا انسانی دیگری باشد. به شیء میتوان یک آدرس پروتکل اینترنت اختصاص داد و آن را قادر به انتقال دادهها از طریق یک شبکه نمود.
اینترنت اشیا IoT چگونه کار میکند؟
دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا با سرعت بالایی کار میکنند و با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. برای امکانپذیر ساختن این امر، عوامل متعددی در «پشت صحنه» مانند جمع آوری و پردازش دادهها باید اتفاق بیاافتد. در ادامه نگاهی دقیقتر به نحوه کار اینترنت اشیا میاندازیم.
دستگاههای IoT قطعاتی سخت افزاری هستند که به اینترنت متصل هستند. اگرچه هر کدام در شکلها و اندازههای متفاوتی تولید شدهاند، اما اجزای مشابهی دارند که آنها را بخشی از یک شبکه از دستگاهها میکند. هر دستگاه اینترنت اشیا شامل یک برد اصلی است که از حسگرها و محرکها تشکیل شده است. این کامپیوتر کوچک و در عین حال قدرتمند که دادهها را پردازش میکند برای انجام وظایف خاصی برنامهریزی شده است. در بیشتر موارد، آنها با برخی از زیرساختهای ابری مشخص سازگار هستند که لایه نرم افزاری را برای کاربران ارائه میدهند.
حسگرهای داخل یک دستگاه اینترنت اشیا نقش جمع آوری نوع خصوصی از دادهها را ایفا میکنند. نوع دادههای جمع آوری شده به نوع سنسور یا حسگر تعبیهشده در دستگاه بستگی دارد. به عنوان مثال، سنسورهای دما دادههایی را در مورد دمای محیط اطراف خود جمع آوری میکنند. حسگرهای دما که میتوان آنها را در هر چیزی پیدا کرد، از یک خودرو برای تهویه و رساندن دمای خودرو به دمای مطلوب تا حسگرهای دماسنج داخل تجهیزات پیشرفته صنعتی. اگر دستگاهی نیاز به جمعآوری انواع مختلف داده داشته باشد، باید چندین حسگر نیز در داخل خود داشته باشد.
هنگامی که سنسور یا حسگر دادهها را جمعآوری کرد، سپس این دادهها به داخل یک فضای ابری ارسال میشود. رایانش ابری بخش مهمی از اینترنت اشیا است زیرا به عنوان بستری برای جمع آوری دادهها عمل میکند. در حالی که در فضای ابری، دادهها به دقت وارسی شده و مورد آزمایش قرار میگیرند تا بتوان اطلاعات لازم را از آن استخراج کرد.
سپس دادههای پردازش شده، محرک اقدامی هستند که که دستگاه اینترنت اشیا انجام میدهد.
بیایید به مثال سنسور دما برگردیم. اگر دادههای ارسال شده به فضای ابری، دادهای حاوی دمای خارج از محدودهٔ مورد قبول تجهیز داشته باشد این باعث به جریان افتادن محرکی برای یک اقدام میشود. اقدام تعریفشده این است که اگر دما از حدی فراتر رفت دستگاه مجهز به اینترنت اشیاء تجهیز را خاموش میکند تا خنک شود یا یا به سادگی هشداری در مورد این اتفاق ارسال میکند.
تاریخچه اینترنت اشیا: ماجرا از کجا آغاز شد؟
اگرچه حیات اینترنت اشیا به بیش از دو دهه قبل نمیرسد، اما میتوان با خیال راحت ادعا کرد که تقریباً صد سال پیش مردی بود که ظهور اینترنت اشیا را سالها قبل از پیدایش آن پیشبینی کرده بود. این مرد نیکولا تسلا بود، یک رویاپرداز مشهور صرب، که در سال ۱۹۲۶ اظهار داشت که «وقتی {فناوری} بی سیم به طور کامل مورد استفاده قرار گیرد، کل زمین به مغزی عظیم تبدیل میشود […] و ابزارهایی که از طریق آنها میتوانیم این کار را انجام دهیم در مقایسه با تلفن فعلی مورد استفادهٔ ما به طرز شگفتانگیزی ساده خواهند بود. ابزاری که هر فردی میتواند یکی از آنها را در جیب جلیقهاش حمل کند.»
حتی اگر ایدههای بزرگ نیکلای تسلا را کنار بگذاریم و نگاهی دقیقتر به تاریخچهٔ فناوری ارتباطات بیندازیم، آشکار میشود که مفهوم ارتباط ماشین با ماشین که اینترنت اشیا بر پایه آن بنا شده است، عملاً از زمان اختراع تلگراف وجود داشته است.
دستگاههای تلهمتریک از نیمه دوم قرن نوزدهم میتوانستند بخشهایی از دادههای مربوط به حیات وحش یا آب و هوا را از طریق مدارهای انتقال سیمی جمعآوری و انتقال دهند، همانطور که در مورد سیستم سنسورهای عمق سنج برف در سال ۱۸۷۴ در مونت بلان نصب شد؛ که میتوانست اطلاعات بلادرنگ را مستقیماً به پاریس منتقل کند.
پس از گذشت صد سال، گروهی از برنامهنویسان دانشگاه کارنگی ملون که بسیار به نوشابه علاقه داشتند مجبور شدند در مواجهه با مشکل به وجود آمده برای یک دستگاه فروش نوشابه که در محوطه دانشگاه که به سرعت موجودی آن تمام میشد، فکری بکنند. آنها برای اینکه بدانند آیا نوشیدنی مورد علاقه آنها هنوز در درون دستگاه فروش در دسترس است یا خیر و این که آیا به اندازه کافی خنک است یا نه، سیستمی از حسگرها را ابداع کردند که وضعیت هر ستون از بطریهای نوشابه را پایش میکرد و اطلاعات را از طریق شبکه آرپانت (ARPANET)، که سلف اینترنت امروزی و اولین شبکه سوئیچیگ بستههای اطلاعات در دنیا بود، ارسال میکرد و این اطلاعات توسط هر کسی که به یک کامپیوتر متصل به آرپانت دسترسی داشت، مشاهده میشد. با همین اتفاق و تمایل این برنامهنویسان برای اجتناب از تحرک غیرضروری غیرضروری باعث شد تا احتمالاً اولین وسیله هوشمند جهان را بسازند، و همه اینها در زمانی اتفاق افتاد که اینترنت اشیا هنوز یک رویای بسیار بعید به نظر میرسید.
مدت زیادی نگذشته بود که تیم برنرز لی در سال ۱۹۸۹ شبکه جهانی وب یا همان اینترنت را بنیان گذاشت و اولین وسیله خانگی به اینترنت تازه تاسیس متصل شد. این وسیله توستری هوشمند ساخته جان رامکی بود که میشد آن را از طریق اینترنت روشن و خاموش کرد. این توستر بهعنوان اولین دستگاه مجهز به اینترنت اشیا شناخته میشود.
سالها گذشت تا این که در سال ۱۹۹۹، کوین اشتون (یک پیشگام فناوری بریتانیایی است که مرکز Auto-ID را در موسسه فناوری ماساچوست (MIT) تأسیس کرد که یک سیستم استاندارد جهانی برای RFID و سایر حسگرها ایجاد کرد.) در ارائه خود در مورد فناوری RFID، عبارت «اینترنت اشیا» را ابداع کرد. دورهای که مصادف با زمانی بود که انقلاب اینترنت اشیا واقعاً شروع به شتاب گرفتن کرده بود. از آن لحظه به بعد، موسسات مرتبط با فناوری، کسبوکارها و جوامع علمی به تدریج ذهن خود را به سمت ایده اینترنت اشیا معطوف کردند و شروع به جستجوی راههایی برای عملی کردن این نگرش جدید کردند.
افزایش استانداردهای اتصال مانند بلوتوث یا وای فای، همراه با گسترش سریع سختافزارهای هوشمند (مانند گوشیهای هوشمند) و رشد فناوری رایانش ابری به شدت باعث توسعه فناوری اینترنت اشیا شد. تا سال 2008، تعداد دستگاههای متصل به اینترنت از تعداد افرادی که در زمین زندگی میکردند، بیشتر شده بود، و تخمینها برای چند سال آینده هیچ شکی در مورد آیندهٔ روشن اینترنت اشیا باقی نمیگذارشت: بازار اینترنت اشیا که در سال ۲۰۲۰ به ۸.۹ تریلیون دلار رسید و دستگاههای متصل به ۳۰.۳ میلیارد دستگاه در سراسر جهان میرسد.
در تصویر زیر به صورت خلاصه با تاریخچه اینترنت اشیا آشنا میشویم:
مزایای اینترنت اشیا
اینترنت اشیا مزایای متعددی در زندگی روزمره و کسبوکارها و صنایع مختلف دارد که باعث تسهیل کارها در بسیاری از امور میشود. دور نیست روزی که بیرون از خانه باشید و رایانههایتان در خانه از طریق تلفنهای هوشمند با شما تماس بگیرند تا به شما اطلاع دهند که سبزیجات یا میوههای داخل یخچال شما تمام شده است. به زودی به دلیل امکانات شگفت انگیز اینترنت اشیا (IoT) رویاهای بسیاری به واقعیت تبدیل میشود. در ادامه به مرور برخی از مزایای استفاده از راهکارهای مبتنی بر اینترنت اشیا میپردازیم:
دسترسی به اطلاعات
با استفاده از اینترنت اشیا ما میتوانیم به دادهها و اطلاعات حتی بدون حضور در محل و در لحظه دسترسی داشته باشیم. و این امکان وجود دارد که به دلیل وجود شبکهٔ متصلی از دستگاهها ( Things ) فرد بتواند به هر اطلاعاتی که از هر نقطهای از جهان صادر شده است دسترسی داشته باشد.
به حداقل رساندن نیاز به مداخلات انسانی
از آنجایی که دستگاه های اینترنت اشیا با یکدیگر تعامل دارند و با هم ارتباط برقرار می کنند و وظایف زیادی را به جای نیروی انسانی انجام میدهند، این موضوع در نهایت باعث کاهش نیاز به اقدامات نیروی کار به حداقل ممکن خواهد شد.
صرفهجویی در هزینهها
ارتباط بین دستگاههای الکترونیکی به دلیل وجود اینترنت اشیا آسانتر شده است. این موضوع به افراد در کارهای روزمره کمک میکند. انتقال پکتهای داده از طریق یک شبکه متصل به اینترنت باعث صرفه جویی در زمان و هزینهها میشود. با وجود اینترنت اشیا، همان دادههایی که انتقال آنها به زمان زیادی نیاز داشت، اکنون میتواند بسیار سریعتر انجام شود. جنبه مالی بهترین مزیت بکارگیری راهکارهای مبتنی بر IoT است. و این فناوری میتواند جایگزین نیروی کاری شود که وظیفه نظارت و نگهداری منابع را بر عهده دارد.
صرفه جویی در زمان
همانطور که نیاز به فعالیتهای انسانی را به وسیلهٔ راهکارهای مبتنی بر IoT میتوان کاهش داد به همان نسبت در زمان نیز میتوان صرفهجویی کرد. زمان یکی از عوامل ارزشآفرینی است که میتوان آن را از طریق پلتفرمی مبتنی بر IoT ذخیره کرد و صرف امور مهم نمود.
همانطور که اینترنت اشیا مجموعهای از مزایا را به همراه خود دارد، مجموعهای از چالشها را نیز ایجاد میکند. دسترسی آسان به دادهها فوق العاده است اما متأسفانه، دادههای خصوصی ما بیش از هر زمان دیگری در معرض نشت و آشکار شدن قرار گرفته است. در ادامه به برخی از معایب فناوری IoT میپردازیم:
معایب اینترنت اشیا IoT
نقض دادهها
نقض دادهها یا Data Breach که به انتشار عمدی یا غیرعمدی اطلاعات ایمن یا خصوصی / محرمانه در یک محیط غیرقابل اعتماد گفته میشود امری بسیار اضطرابآفرین است. شرکتها نیز از این موضوع هراس دارند زیرا اگر حمله سایبری به آنها انجام شود، مکن است اعتماد مشتریان خود را برای همیشه از دست بدهند.
حریم خصوصی
حریم خصوصی یک مشکل بزرگ در مورد اینترنت اشیا است. همه دادهها در این فناوری باید رمزنگاری شوند تا به عنوان مثال دادههای مربوط به حساب بانکی شما یا رفتار خرید و مصرف شما در دسترس نباشد. حتی بدون مشارکت فعال کاربر، سیستم اینترنت اشیا اطلاعات شخصی قابل توجهی را با حداکثر جزئیات در خود ذخیره میکند.
بیکاری
با اتوماسیون کارها از طریق اینترنت اشیا، نیاز به نیروی انسانی به شدت کاهش مییابد. این امر تأثیر مستقیمی بر اشتغالزایی خواهد داشت. با روند توسعه و پیشرفت اینترنت اشیا در سالهای آینده، استخدام نیروی کار کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
قابلیت اتکا
آثار مهم فناوری IoT در زندگی روزمره، ما را بیشتر و بیشتر به خود وابسته میکند. شکی نیست که فناوری بر سبک زندگی ما مسلط شده است و دنیای امروز منعکس کننده وابستگی انسان به فناوری است. اما در صورت بروز اشکال در سیستم، احتمال خراب شدن هر دستگاه متصل به شبکه زیاد است. نه تنها در کسبوکارها، بلکه در زندگی خصوصی ما نیز ممکن است این اتفاق رخ دهد و آثار منفی خود را بر جای بگذارد.
کاربردهای اینترنت اشیا IoT در صنایع مختلف
کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی
۱. پایش شرایط آب و هوایی
احتمالاً محبوبترین ابزارهای کشاورزی هوشمند، ایستگاههای هواشناسی هستند که در خود سنسورهای مختلف کشاورزی هوشمند را ترکیب کردهاند. آنها در سراسر مزرعه قرار میگیرند و داده های مختلفی را از محیط جمع آوری کرده و به سرور ابری ارسال میکنند. سنجشها و اندازهگیریهای انجامشده توسط این حسگرها میتواند برای تهیهٔ نقشه شرایط آب و هوایی، انتخاب محصولات کشتشدهٔ مناسب و انجام اقدامات لازم برای بهبود ظرفیت کشت استفاده شود.
۲. اتوماسیون گلخانهها
به طور معمول، کشاورزان به صورت دستی محیط گلخانه را کنترل و مدیریت میکنند. استفاده از حسگرهای اینترنت اشیا آنها را قادر میسازد تا اطلاعات دقیقی را به صورت آنی و لحظهای در مورد شرایط گلخانه مانند روشنایی، دما، وضعیت خاک و رطوبت به دست آورند.
علاوه بر دادههای محیطی، ایستگاههای هواشناسی نیز میتوانند به طور خودکار شرایط را برای مطابقت با پارامترهای از قبل تعیینشده تنظیم کنند.
۳. مدیریت زراعی
یک نوع دیگر از کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی و یکی دیگر از عناصر کشاورزی دقیق، دستگاههای مدیریت محصول هستند. درست مانند ایستگاههای هواشناسی، این دستگاهها باید در مزرعه قرار گیرند تا دادههای به خصوص مربوط به امور زراعی را جمع آوری کنند. از دما و بارندگی گرفته تا میزان رطوبت برگها و سلامت کلی محصول.
بنابراین، میتوان رشد محصول خود و هر گونه ناهنجاری را کنترل نمود تا به طور موثر محصولات کشاورزی را از هر گونه بیماری یا آفت که میتواند به عملکرد کشاورزی ما آسیب برساند، جلوگیری کرد.
کابردهای اینترنت اشیا در صنعت سلامت
۱. نظارت بر شرایط بیمار / مدیریت بیماری مزمن
از کاربردهای اینترنت اشیا در این حوزه، نظارت بر سلامت و فعالیتهای درمانی برای مدیریت بیماری مزمن و تندرستی با استفاده از ردیابهای تناسب اندام و سایر تجهیزات پوشیدنی است. همچنین در حوزه پزشکی از راه دور یا Telehealth، سیستمهای سلامت لحظهای (RTHS) و «اینترنت اشیای پزشکی یا IoMT» نیز با اینترنت اشیای کاربرد وسیعی دارد که همه برای کاهش نرخ بستری مجدد و بهبود نتایج سلامتی مورد استفاده قرار میگیرند.
۲. مدیریت دارو
شامل کنترل مقدار داروهای مصرفی برای کاهش میزان بستری مجدد و بهبود نتایج سلامتی است. این راهکار به افزایش درآمد، کاهش هزینه، کاهش ریسکهای کسبوکار و بهبود تجربه بیمار کمک میکند.
۳. نظارت از راه دور بر سختافزارهای پزشکی:
اطمینان از عملکرد مناسب تجهیزات پزشکی برای پیشبینی فعالیتهای نگهداشت سختافزارها قبل از تعمیر یا تعویض پرهزینهٔ آنها و افزایش زمان استفاده از ماشین. این راهکار به کاهش هزینهها کمک میکند.
۴. تختهای هوشمند
تختخوابها را میتوان در خانه یا بیمارستان از نظر حرکت، خیس کردن و موارد مشابه پایش کرد و برای بیماران راهی برای درخواست کمک یا کنترل تخت بدهید تا تجربه بهتری برای بیمار فراهم کنید و اطلاعات ارزشمند مرتبط با سلامت را برای بهبود روند درمانی جمعآوری کنید. این راهکار به کاهش هزینه و بهبود تجربه بیمار کمک میکند.
کاربردهای اینترنت اشیا در صنایع آب و برق و انرژی
۱. پایش پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی
با این راهکار میتوان بر تولید انرژی خورشیدی و بادی نظارت کرد تا هرگونه خرابی یا کاهش غیرعادی راندمان انرژی را شناسایی نمود. این به کاهش هزینه و جلوگیری از اختلالات احتمالی کمک میکند و در نهایت ریسک کسب و کار را کاهش میدهد.
۲. نظارت بر آب
نظارت بر سطوح آب، فشار، کدورت، Ph، شوری، ORP، جریان و غیره برای جلوگیری از سرریز، پایش تامین آب آشامیدنی و نظارت بر شبکه فاضلاب و عملیات تصفیه. راهکاری که به کاهش هزینهها و ریسکهای کسبوکار کمک میکند.
۳. نظارت بر ذخیرهسازی مخازن
مخازن ذخیره نفت و گاز را برای بهبود کارایی و اثربخشی هزینهها در مقایسه با کنترلهای دستی میتوان با تجهیزات مجهز به اینترنت اشیاء پایش و مدیریت کرد. این راهکار به کاهش هزینهها کمک میکند.
۴. اتصال مدارشکنها (دژنکتور) (Connected circuit breakers)
به وسیله اینترت اشیاء میتوان اتصال را به کلیدهای مدار برای به دست آوردن قابلیتهای جدید برای اندازهگیری، تجزیه و تحلیل مصرف برق، و قطع انتخابی برق وسایل پرمصرف برقی برای جلوگیری از خاموشی، اضافه نمود. این امر به افزایش درآمد و کاهش هزینهها کمک میکند.
۵. اتصال کنتورها
نظارت و بهینهسازی زیرساخت به صورت لحظعای برای شناسایی نشتها و خرابیها، خودکار کردن صورتحساب و صدور قبض، و فعال و غیرفعال کردن خدمات از راه دور از جمله کاربردهای کنتورهای مجهز به اینترنت اشیاء است. این موضوع به کاهش هزینه، افزایش درآمد، کاهش ریسکهای کسبوکار و بهبود تجربه مشتری کمک میکند.
راهکار پایش مخازن روغن و سوخت پگاه آفتاب
کاربردهای اینترنت اشیا در صنایع تولیدی
۱. ردیابی دارایی یا ناوگان در زنجیره تامین
نظارت بر اجزای زنجیره تامین (مواد اولیه، کانتینرها، و کالاهای نهایی) برای بهینهسازی لجستیک، حفظ میزان موجودی در گردش، و افشای سرقتها و تخلفات از جمله کاربردهای اینترنت اشیا در این بخش است. با چنین راهکاری میتوان ایمنی تکنسینها را افزایش و خسارتهای مربوط به موجودی مواد و کالا و حق بیمهها را کاهش داد. که این امر در نهایت منجر به کاهش هزینهها و کاهش ریسک کسبوکار میشود.
۲. نگهداری و تعمیرات پیشبینانه
نظارت بر وضعیت تجهیزات تولید و دستگاههای عملیاتی برای پیشبینی وضعیت تجهیز و اقدامات مورد نیاز برای نگهداشت آن قبل از تعمیر یا تعویض پرهزینهٔ قطعات از کاربردهای اینترنت اشیا است. با افزایش آپتایم تجهیزات این موضوع اغلب منجر به کاهش هزینههای میشود.
۳. کنترل تولید از راه دور
نظارت بر ماشین آلات در فرایند تولید به صورت متمرکز برای اطمینان از تولید خودکار ایمن، نظارت بر کارگران، ردیابی مکان پرسنل از جمله کاربردهای اینرتنت اشیا در این بخش است که منجر به امکان مدیریت از راه دور واحدهای کارخانه و به تبع آن کاهش هزینهها میشود.
۴. عملیات متصل
ماشینآلات و تجهیزات را به مراکز داده عملیاتی متفاوت متصل کنید و آنها را برای شناسایی سریعتر مشکلات و بهبود عملکرد عملیاتی یکپارچه سازید. با این کار قابلیت مشاهده بیدرنگ دادهها در سیستمهای مختلف تولیدی فعال میشود و هوش عملیاتی امکانپذیر میشود.
۵. نظارت بر انطباق تجهیزات
پایش تجهیزات به صورت لحظه به لحظه برای افزایش انطباق و رعایت ایمنی از جمله کاربردهای IoT است.
کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت املاک و مستغلات
۱. پایش کیفیت هوا
کنترل کیفیت هوا در اتاقهای مختلف برای بهبود سلامتی و کفیت زندگی ساکنان آن از جمله کاربردهای IoT در این صنعت است.
۲. نگهداری و تعمیرات پیشبینانه
نظارت بر وضعیت داراییهای فیزیکی ساختمان (روشناییها، تهویه مطبوع، انرژی، آسانسور، درها، …) برای پیش بینی اقدامات لازم نگهداشت در آینده پیش از وقوع خرابیها یا نیاز به تعمیرات و تعویض قطعات پرهزینه.
۳. کنترل روشنایی از راه دور
به ساکنین و یا کارکنان ساختمان اجازه کنترل از راه دور روشنایی را میدهد تا بهرهوری انرژی و کارایی عملیاتی افزایش یابد و تجربه ساکنان و بهرهوری بهبود یابد.
۴. مدیریت پسماند
نظارت بر وضعیت دفع زباله برای بهبود کارایی عملیاتی و بهبود تجربه ساکنان.
۵. مدیریت پارکینگ
پایش خودکار فضای پارک موجود و ورودی/خروجی پارکینگها را برای بهبود کارایی عملیاتی، بهبود تجربه ساکنان و کاهش نیاز به نیروی انسانی.
۶. کنترل دما از راه دور
نظارت، مدیریت و کنترل گرما، سرما و تهویه مطبوع برای افزایش بهرهوری انرژی و بهبود تجربه ساکنان.
۷. امنیت هوشمند
نظارت و کنترل قفلها و نصب نظارت تصویری از مناطق بحرانی برای کاهش نیاز به نیروهای حراست و نگهبانی و کاهش ریسک کسب و کار.
۸. خانه هوشمند
برای بهبود سبک زندگی، افزایش امنیت، کاهش مصرف انرژی، دستگاههای و کنترلرهای هوشمند را در خانه خود وصل کنید که این امر به کاهش هزینه و بهبود تجربه زندگی کمک میکند.
کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل و تدارکات
۱. مدیریت ناوگان
با داشبوردهای سفارشی، اطلاعات ناوگان را در لخظه میتوان دریافت کرد (مثلاً موقعیت مکانی یا وضعیت قطعات مهم وسایل نقلیه مانند فشار باد لاستیک یا سطح مایع خنک کننده). نظارت بر بارهای کامیون و کنترل رفتار و عملکرد راننده از دیگر کاربردها است. این موضوع به شما امکان میدهد در به صورت آنی تصمیمات مرتبط را اتخاذ کنید و به کارایی عملیاتی دست یابید. هزینه نگهداشت کمتر، مصرف سوخت کمتر، بهبود وضعیت انطباق با مقررات و افزایش سرعت پاسخگویی به حوادث از جمله دستاوردهای این کاربردهای اینترنت اشیاء در مدیریت ناوگان است.
۲. میکروموبیلیتی
در مبحث میکروموبیلیتی اینترنت اشیا میتواند در ناوگانی از اسکوترها یا دوچرخه های برقی مستقر در شهرها یا مکانهای مختلف شهری برای چک وکنترل وضعیت باتری، موقعیت مکانی یا جلوگیری از سرقت آنها کاربرد داشته باشد و مجموع اینها تجربه بهتری برای شهروندان استفادهکننده میسازد.
۳. مدیریت هوشمند موجودی و انبار
با راهکار مبتنی بر اینترنت اشیاء میتوان اطلاعات بلادرنگ را از سراسر انبار، مراکز توزیع و مراکز تولید دریافت کرد، فضاهای ذخیرهسازی را بهینه نمود و بستهها را در بهینهترین مکان قرار داد. بهینهسازی سطوح مختلف موجودی در انبار و مدیریت هوشمند فضاهای ذخیره سازی باعث کاهش هزینههای نگهداری موجودی و کاهش خطاها در مدیریت موجودی میشود.
۴. مدیریت زنجیره تامین و ردیابی دارایی
ردیابی و تصدیق محصولات و محمولهها و نظارت بر شرایط نگهداری محصولات از کاربردهای اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل و تدارکات است. همچنین با راهکارهای IoT میتوان موارد مربوط به سرقت یا تاخیر در حمل و نقل را شناسایی کرد و مدیریت تدارکات و کیفیت آنها را بهینهسازی نمود.
۵. ایمنی کارکنان
به وسیلهٔ دستگاههای IoT میتوان به پایش محیطهای خطرناک (مانند قرار گرفتندر معرض تشعشع) پرداخت و سطح ریسک را کاهش داد. همچنین با درک بهتر مدت زمانی که کارگران در معرض مواد شیمیایی مضر، ویروسها یا محیط های خطرناک قرار دارند، میتوان موارد نقض ایمنی را کاهش دهید.
۶. نگهداری و تعمیرات پیشبینانه
نظارت بر وضعیت تجهیزات انبار برای پیشبینی اقدامات مورد نیاز در حیطهٔ نگهداشت تجهیزات قبل از تعمیر یا تعویض پرهزینه قطعات.