نگهداری و تعمیرات یک عامل و مولفهٔ بنیادین برای حصول عملکرد عملیاتی کارآمد و مناسب در سازمان است. حوادث و اختلالات ناشی از تجهیزات معیوب میتواند باعث زیان مالی و فروپاشی یک سازمان شود. و این وظیفه مدیریت نگهداری و تعمیرات است که تضمین کند که چنین اتفاقی نمیافتد.
مرکز استراتژی و تحقیقات آبردین در گزارشی بیان میکند که توقفات برنامهریزینشده تجهیزات به طور متوسط ۲۶۰٬۰۰۰ دلار در ساعت برای سازمانها هزینه دارد. این رقم، میزان وحشتناکی از از درآمد از دست رفته سازمانهای تجهیزمحور را نشان میدهد که اغلب در زمینههای فناوری و صنعتی مانند صنعت تولید و انرژی فعال هستند.
همچنین علاوه بر گزارش آبردین، مطالعه ای با نام «پس از سقوط: هزینه، دلایل و پیامدهای توقفهای برنامهریزینشدهٔ تجهیزات»، که با حمایت گروه GE Digital، و مشارکت ۴۵۰ مدیر و متخصص تصمیمگیرنده در صنایعی مانند انرژی، تولید، پزشکی، نفت و گاز، آب و برق و حمل و نقل از سراسر جهان نشان میدهد که توقفهای برنامهریزی نشده ناشی از خرابی تجهیزات صرف نظر از صنعت مورد فعالیت کسبوکار یک مشکل عمده است و اثرات آن بر کل کسبوکارها مشهود است.
چیزی که این دست گزارشها و مطالعات معتبر به ما میگویند این است که بسیاری از کسبوکارها هنوز برای اجرای برنامههای نگهداری و تعمیرات مؤثر و تثبیت عملکرد نگهداشت خود در طولانیمدت با مشکل روبرو هستند و مدام در حال تلاش برای بهبود این موضوع هستند. راه حل این است که با نگهداری و تعمیرات به شیوه ای ساختاریافته و سیستماتیک از طریق مدیریت نگهداشت روبرو شویم.
ماژولهای نرم افزار نگهداری و تعمیرات پگاه آفتاب
در سال ۱۳۸۰ نرم افزار نگهداری و تعمیرات به عنوان اولین محصول پگاه آفتاب به سفارش یکی از نیروگاههای کشور تولید شد. روند تکامل و توسعهٔ راهکار نگهداشت پگاه آفتاب در این سالها بهشکلی بوده، که اکنون این محصول به عنوان راهکاری جامع برای مدیریت داراییهای فیزیکی در صنایع مختلف شناخته میشود. پگاه آفتاب در این مسیر تاکنون مفتخر به همکاری با بیش از دهها سازمان کشور بوده است. مجهز بودن نرم افزار CMMS پگاه آفتاب به ماژولهای مدیریت تجهیزات، نت پیشگیرانه، نت مبتنی بر شرایط CBM، نت پیشگویانه PdM، مدیریت درخواستکار و دستورکار، ورک پرمیت Work Permit، مدیریت گردشکار فرایند، مدیریت منابع انسانی نگهداشت، مدیریت ایمنی، سلامت و بهداشت محیط کار HSE، پروژههای نگهداری و تعمیرات و داشبورد و گزارشهای تحلیلی و همچنین بهکارگیری فناوریهای روزآمدی چون مدیریت فرایندهای کسبوکار، باعث شده تا این راهکار ابزارهای لازم جهت مدیریت فراگیر، یکپارچه و هدفمند برای نگهداشت ماشینآلات و تجهیزات را فراهم و امکان بهرهمندی از استراتژیهای نوین نت را میسر سازد. همچنین سیستم CMMS پگاه آفتاب این امکان را دارد تا با ماژولهای اختصاصی راهکار مدیریت دارایی های فیزیکی پگاه آفتاب (EAM) اعم از مدیریت اسناد و آرشیو الکترونیک، مدیریت انبار قطعات یدکی و مواد مصرفی، مدیریت زنجیره تامین کالا و خدمات و راهکار اندرویدی جمعآوری سیار دادهها (لاگشیت و چکلیست) نیز یکپارچه شود.
نگهداری و تعمیرات چیست؟
مدیریت نگهداری و تعمیرات شامل تمام فرایندهای مربوط به حفظ داراییهای فیزیکی (تجهیزات) سازمان یا شرکت میشود. و هدف اصلی آن بهبود دسترسیپذیری داراییها (تجهیزات) و قابلیت اطمینان آنها برای به حداکثر رساندن کارایی خدمات و تولیدات اصلی سازمان است. به این ترتیب، یکی از مولفههای اساسی در مدیریت تاسیسات صنعتی است.
رادیو پگاه آفتاب | قسمت ۲: چیستی نگهداری و تعمیرات و نقش آن در سیستمهای تولیدی به روایت مهندس طبسی
مفهوم نگهداری و تعمیرات از رویههای ابتدایی که به عنوان بخش کوچکی از صنعت در نظر گرفته میشد در طول سال ها به طور قابل توجهی پیشرفت کرده و تکامل یافته است. مفهومی که از یک سری اقدامات خستهکننده و اغلب پرخطا به مرور زمان به یک سیستم دقیق و مبتنی بر فناوری با اهداف زیر تبدیل شده است:
۱. برنامهریزی کارهای نگهداری و تعمیرات
از طریق برنامهریزی مؤثر، سازمانها میتوانند زمان، نیروی کار، ابزارها و سایر منابع نگهداشت خود را به نحو مؤثری توزیع کنند تا بر کاربه شکلی پویاتر تمرکز کنند و بتوانند به سرعت پاسخی درخور به مسائل و مشکلات مربوط به تجهیزات سازمان بدهند.
۲. به حداقل رساندن خرابی تجهیزات و زمان توقف تولید
مدیریت درست نگهداشت داراییها و تجهیزات سازمان باعث به حداکثر رسیدن عنصر دسترسیپذیری تجهیز و عملکرد آن میشود. به صورتی که حتی اگر ندرتاً تجهیز دچار توقفهای احتمالی شود با تکیه بر برنامه نگهداری و تعمیرات آن تجهیز به سرعت و کارآمد اصلاح میشود و به مدار کارکرد عادی خواد بازمیگردد.
۳. کنترل هزینههای نگهداری
فعالیتهای MRO (نگهداشت، تعمیر، عملیات) میتواند بخش عمدهای از هزینههای عملیاتی سازمان را تشکیل دهد. اکثر تیمهای نگهداری و تعمیرات باید مدام در حال تعادلبخشی بین انجام با کیفیت کارها و اقدامات نگهداری و تعمیرات با یک بودجه احتمالاً محدود نگهداشت باشند.
۴. اطمینان از رعایت مقررات
هر صنعتی مجموعهای از مقررات مخصوص خود را دارد که در صورت نادیده گرفتن آنها از سوی سازمانهای فعال صنعت، جریمهها و مجازاتهای شدیدی را به دنبال خواهد داشت. مدیریت نگهداری و تعمیرات مدرن با ابزارهایی مانند نرم افزار CMMS با خودکارسازی و ثبت دیجیتالی بازرسیها، انجام ممیزیهای داخلی و ایجاد گزارشهای ضروری اطمینان سازمان از انطباق با مقررات را آسانتر میکند.
۵. اطمینان از ایمنی پرسنل و تجهیزات
طبیعتاً بسیاری از وسایل و تجهیزات در صورت خرابی خطرناک هم میشوند (مانند دیگها، کمپرسورها، تاسیسات الکتریکی و غیره). از طریق آموزش های نگهداری و ایمنی فعلانه، مدیریت نگهداری و تعمیرات یک محیط کار ایمن و سازنده ایجاد میکند.
عواقب اجرای ضعیف نگهداری و تعمیرات
نگهداری و تعمیرات آنقدر به هم پیوسته و ریشهدار با عملیات اصلی کسبوکار است که هر گونه ناکارآمدی در آن در نهایت اثری دامنهدار در سراسر سازمان خواهد داشت.
در تصویر زیر، برخی از پیامدهای سازماندهای و یا اجرای نامناسب نگهداری و تعمیرات را میبینیم که ممکن است بلافاصله پس از اجرای برنامه نگهداشت آشکار شوند (مانند نیاز به افزایش نیروی کار، قراردادها و هزینههای مواد) و مشکلات بسیار بیشتری هم پیش میآید که در ابتدا به صورت پنهان هستند و بعداً خزش پیدا میکنند و گسترش مییابند (به شکل خطرات ایمنی، ساعتهای از دست رفته تولید، هزینههای بالای انرژی و غیره).
تمام این هزینههای غیرمستقیم نگهداشت را میتوان از طریق مدیریت صحیح حذف یا حداقل به حداقل رساند.
دامنه و حوزهٔ نفوذ مدیریت نگهداری و تعمیرات
در این بخش، به تعدادی از عناصر اصلیای که چارچوب مدیریت نگهداری و تعمیرات را تشکیل میدهند و همچنین فعالیتهای معمول هر کدام از این عناصر، اشاره میکنیم.
۱. برنامهریزی و مدیریت کارها
یکی از مهمترین اجرای مدیریت نگهداری و تعمیرات تخصیص منابع و ابزارهای مورد نیاز برای سازماندهی و برنامهریزی کارهای نت پیشگیرانه و همچنین به منظور مقابله با حادث شدن شرایط نگهداری و تعمیرات اضطراری دارد.
فعالیتهای معمول این حوزه عبارت است از:
- مدیریت درخواست کارهای ورودی
- مدیریت دستور کارهای نگهداشت
- برنامهریزی اقدامات نگهداشت روتین سازمان و نت پیشگیرانه
۲. مدیریت داراییهای فیزیکی سازمان
مدیریت دارایی های فیزیکی سازمان در هستهٔ مرکزی مفهوم مدیریت نگهداری و تعمیرات قرار دارد. مدیریت دارایی های فیزیکی رویکردی استراتژیک و تحلیلی برای مدیریت داراییهای یک سازمان در طول سه مرحله چرخه عمر متمایز هر دارایی است:
- تدارک / اکتساب دارایی: که به معنی شناسایی نیاز به یک آیتم خاص از دارایی، برنامهریزی، خرید و راه اندازی آن است.
- بهرهبرداری/نگهداشت: این مرحله از چرخه عمر دارایی، دوره عمر مفید آن را نشان میدهد. دارایی برای تولید ارزش در سازمان مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و برای جلوگیری از خرابیهایی که باعث کاهش طول عمر آن میشود باید به طور معمول از آن مراقبت شود. این مرحله طولانیترین مرحله از چرخه عمر دارایی است و معمولاً شامل انواع کارهای نگهداری و تعمیرات میشود.
- دفع یا از مدار خارج کردن دارایی: در این مرحله هزینههای نگهداشت دارایی به تدریج افزایش مییابد تا زمانی که کارکرد و بهرهبرداری از دارایی غیراقتصادی و ناسودمند شود.
اگرچه هر دارایی و تجهیزی که سازمان در اختیار دارد برای آن مهم است اما برخی تجهیزات از درجه اهمیت بالاتری برخوردار هستند و نقش آنها در کسبوکار و تولیدات و خدمات مرکزی سازمان بیشتر است. اهمیت این نوع از تجهیزات توسط عوامل متعددی از جمله هزینه جایگزینی دارایی و اهمیت آن برای دستیابی به اهداف سازمان تعیین میشود.
۳. مدیریت نیروی کار
در نهایت، این کارها و اقدامات کارکنان واحد نگهداشت است که باعث پیشبرد برنامه نگهداری و تعمیرات و اجرای درست و کارآمد عملیاتهای مربوط میشود. بنابراین، به جرات میتوان گفت که برنامههای نگهداری و تعمیرات هر سازمان به خوبی افرادی است که آن ها را اجرا میکنند.
فعالیتهای معمول برای مدیریت نیروی کار نگهداشت عبارت است از:
- استخدام و پذیرش سازمانی (مکانیزمی که براساس آن کارمندان جدید به دانش مهارت و رفتارهای لازم دست مییابند تا به عضو موثری در سازمان تبدیل شوند) کارکنان جدید برای بخش نگهداری و تعمیرات
- ایجاد مسئولیتهای روشن و سلسله مراتب سازمانی
- ایجاد رویهها و دستورالعملهای ایمنی مورد نیاز
- آموزش و ارتقای مهارتهای کارکنان در صورت نیاز
- پاسخگو نگه داشتن کارکنان و همچنین انگیزهبخشی به آنها
۴. مدیریت موجودی و تامین کنندگان عملیات تعمیر و نگهداری (MRO)
موجودی MRO به محصولات و ابزارهایی اطلاق میشود که یک سازمان برای ادامه عملیات خود خریداری میکند. به عنوان مثال میتوان به لامپ، لوازم تمیزکاری، روغنهای روانکننده، پیچ و مهرهها، قطعات یدکی و غیره اشاره کرد.
به دلیل اثرات منفی موجودی بیش از حد زیاد یا بیش از حد کم، سازمانها اغلب برای رسیدن به یک نقطه تعادلی مناسب برای موجودی MRO خود دچار مشکل میشوند. بخش مهمی از مدیریت نگهداری و تعمیرات، اطمینان از تعادل ایدهآل سطح موجودی MRO و جلوگیری از اختلالات کاری ناشی از مشکلات در دسترس بودن قطعات است.
از آنجا که موجودی قطعات در مدیریت نگهداری و تعمیرات نقش مهمی دارد، تامین کنندگان MRO این پتانسیل را دارند که بر موفقیت برنامه نگهداشت شما تأثیر بگذارند. به همین دلیل است که بسیاری از مدیران نت و تأسیسات علاوه بر استفاده از ابزارهای دیجیتالی برای پیشبینی نیازهای موجودی و سایر بهروشهای مدیریت قطعات یدکی به دنبال ایجاد و توسعه روابط بلندمدت با تأمینکنندگان خود هستند.
فعالیتهای معمول این بخش عبارت است از:
- ردیابی مصرف اقلام (کنترل موجودی)
- پیش بینی موجودی
- مذاکره در مورد قیمت اقلام
- بحث و گفتگو در مورد تغییرات و مشکلات موجودی و مدیریت اقلام
- ردیابی و مدیریت هزینههای موجودی برای هر تامین کننده
۵. مدیریت پیمانکاران
از هر ۱۰ سازمان در دنیا، ۹ سازمان حداقل یک بخش از مسئولیتهای نگهداشت خود را برون سپاری میكند.
فعالیتهای معمولی که حول مدیریت پیمانکاران نگهداری و تعمیرات وجود دارد عبارت است از:
- یافتن پیمانکاران برای کارهای نگهداری و تعمیرات تخصصی
- مذاکره در مورد قراردادهای نگهداشت
- ارسال درخواست کارها و پیگیری و ردیابی انطباق/عملکرد
- پاسخگویی به تغییرات و مشکلات
- ردیابی هزینههای مرتبط با هر پیمانکار
۶. مدیریت بودجه
فعالسازی نگهداری و تعمیرات در سازمان سطح عملکرد و در دسترس بودن تجهیزات را افزایش میدهد، اما در عین حال باعث افزایش هزینههای جاری نیز میشود. در حالت ایدهآل، سازمانها باید به دنبال ایجاد تعادل بهینهای بین این دو باشند.
با جمعآوری، ردیابی و آنالیز کل هزینهها، مدیران نگهداری و تعمیرات میتوانند به بینشهای تصمیمساز دست یابند، بودجهبندی را بهبود بخشند و فعالیتهای خود را برای هماهنگی بیشتر با پیشبینیهای مالی سازمان هماهنگ کنند.
فعالیتهای معمول این بخش عبارت است از:
- مدیریت بودجه نگهداشت
- تخصیص بودجه برای فعالیتهای نگهداری و تعمیرات خاصمنظوره
- یافتن حوزههایی برای کاهش هزینهها و ایجاد فرایندهای مقرون به صرفهتر
- ایجاد و تولید گزارشهای کاربردی
- ردیابی و مدیریت کل هزینههای نگهداری و تعمیرات
انواع استراتژیهای مدیریت نگهداری و تعمیرات
حالا به این نقطه میرسیم که احتمالاً از خود بپرسیم که چگونه باید استراتژیهای نگهداری و مناسب سازمان خود را برگزینیم. پیش از انتخاب اما باید شناخت درستی از انواع شیوههای نگهداشت داشته باشیم.
به طور کلی، دو جهت عمده برای مدیریت نگهداشت وجود دارد، واکنشی و پیشکنشی و در حال حاضر اغلب سازمانها بر روی دومی تمرکز میکنند.
روند تکامل استراتژیهای نگهداری و تعمیرات
در تاریخچهٔ نگهداشت ابنیه و تجهیزات در یک محیط صنعتی، کار با یک نگرش بسیار ساده و واکنشی آغاز شد به این صورت که اعتقاد بر این بود که از یک تجهیز استفاده میکنیم تا زمانی که خراب شود، سپس آن را تعمیر میکنیم. در این نگرش هیچ فعالیت منظمی برای نگهداشت تجهیز وجود ندارد. اگرچه این رویکرد در ظاهر سریع، ارزان و آسان به نظر میرسید، سازمان ها به سرعت متوجه شدند که چنین روشی به هیچ عنوان پایدار و مقرون به صرفه نیست.
در طول زمان با افزایش و پیشرفت عملیاتهای تولیدی، نت واکنشی باعث ایجاد پیامدهای جانبی مانند ایجاد مشکل در زنجیره تامین و مشکلات کنترل کیفیت شد. به تدریج، ایده نگهداری فعالانه و کنشگرانه به بازرسی و نگهداشت منظم از داراییهای مهم منجر شد.
در مرحلهٔ بعد تکامل مدیریت نگهداشت، شاهد این بودیم که با ارائه شدن نرم افزار نگهداری و تعمیرات با بازار و همچنین تولید حسگرهای پایش وضعیت و فناوری اینترنت اشیای صنعتی (IIoT)، نگهداری و تعمیرات وارد مرحلهٔ جدید و مدرنی شده است. امروزه، سازمانها میتوانند به حجم بالایی از دادههای نگهداری و تعمیرات دسترسی داشته باشند تا بتوانند از آنها برای پیشبینی مسائل و مشکلات مربوط به تجهیزات و بهینهسازی حجم کار نگهداشت استفاده کنند.
در دامه و در بخش بعد به تفصیل در مورد محبوبترین استراتژی های نگهداری و تعمیرات پیشیکنشی صحبت خواهیم کرد.
رویکردهای مختلف در نگهداری و تعمیرات پیشکنشی
در ادامه به فهرستی از استراتژیهای مختلف نگهداری و تعمیرات پیشکنشی، از ارزانترین و سادهترین روشها تا شیوههای پرهزینه و پیشرفتهتر و پیچیدهتر میپردازیم:
۱. نت پیشگیرانه (PM) محبوبترین استراتژی رویکرد پیشکنشی است. در این استراتژی فعالیتهای نگهداری و تعمیرات در فواصل زمانی معین انجام میشوند و این فواصل زمانی یا بر اساس تقویم یا مبتنی بر میزان کارکرد تجهیز تعریف میگردند.
۲. نگهداری و تعمیرات مبتنی بر وضعیت (CBM) یک روش نگهداشت است که در آن بر روی وضعیت و شرایط دارایی از طریق فناوریهای پایش وضعیت نظارت میشود. در این رویکرد فعالیتهای نگهداشت زمانی انجام میشود که حسگرها (یا آزمایشهای انجام شده با تجهیزات دستی) نشان دهند که دارایی با مشکل مواجه شده یا میشود.
۳. نگهداری و تعمیرات پیشبینانه (PdM) از ترکیبی از حسگرهای پایش وضعیت و یادگیری ماشین برای پیشبینی احتمال خرابی تجهیز یا ماشین استفاده میکند. این رویکرد مانند یک سیستم هشدار اولیه عمل میکند که به پرسنل نگهداشت هشدارها، اعلانها و زمان کافی برای برنامهریزی و زمانبندی تعمیر یا سرویس تجهیز قبل از وقوع خرابی آن را میدهد.
۴. نگهداری و تعمیرات تجویزی یک قدم فراتر از PdM است. به این صورت که با ترکیب دادههای استخراجشده از حسگرهای نصبشده بر روی تجهیزات، گزارشهای تاریخچهای و ترکیب این دادهها با فناوری یادگیری ماشین (Machine Learning) سیستمی هوشمند به صورت خودکار و بدون دخالت انسان به تجزیه و تحلیل دادهها میپردازد و چند راهکار پیشنهادی را با ذکر جزئیات هر کدام را در مورد نحوه برخورد با مشکلات شناساییشده به مدیران نگهداشت و تکنیسینها ارائه میدهد.
علاوه بر هر یک از این استراتژیهای پیشکنشی، سازمانهایی که برای خلق یک سازمان ناب تلاش میکنند، مفاهیمی مانند نگهداری و تعمیرات مستقل (autonomous maintenance) و نگهداری و تعمیرات بهره ور فراگیر (TPM) را پیادهسازی کنند.
نحوه انتخاب استراتژی مناسب نگهداری و تعمیرات
از آنجایی که فرهنگ، صنعت و تجهیزات هر سازمان نسبت به دیگری متفاوت است، نیازهای مدیریت نگهداشت آنها نیز متفاوت خواهد بود. هیچ راهکار یکسانی برای همه کسبوکارها وجود ندارد، زیرا هر استراتژی نگهداری و تعمیرات مجموعهای از مزایا و معایب را در خود دارد.
اما حقیقت این است که تقریباً بسیاری از سازمانها باید یک رویکرد ترکیبی را انتخاب کنند که مجموعهای از استراتژیهای مختلف در آن بنا به شرایط و اهمیت تجهیزات وجود دارد. به عنوان مثال، یک سازمان ممکن است از یک برنامه نگهداری و تعمیرات پیشبینانه برای داراییهای حیاتی خود استفاده کند، در حالی که برای سایر تجهیزات خود یک برنامه نت پیشگیرانه را در پیش میگیرد. یا اگر بودجه بسیار کمی وجود دارد، ممکن است از ترکیبی از نت واکنشی (کارکرد تا خرابی) و پیشگیرانه استفاده کنید. مهمترین نکته این است که اطمینان حاصل شود که هر دارایی به میزانی که برای سازمان اهمیت دارد، توجه میشود.
برای اطلاعات بیشتر، در خصوص مقایسه انوع استراتژیهای نگهداشت توصیه میکنیم این مقاله را بخوانید.
نحوهٔ راهاندازی یک واحد نگهداری و تعمیرات کارآمد
قبلاً اشاره کردیم که برنامه نگهداری و تعمیرات شما دقیقاً به اندازهٔ خوب یا بد بودن تیم نگهداشت شما خوب یا بد است. با این حال، اما همیشه جنبهٔ دیگری نیز در این موضوع وجود دارد که شاید به آن کمتوجهی میشود. ممکن است شما بهترین استعدادها و افراد و مهارتها را در تیم نگهداشت خود داشته باشید، اما اگر نتوانید محیط مناسبی برای کار و همکاری آنها فراهم کنید، با انبوهی از مشکلات روبرو خواهید شد.
در راهاندازی یک واحد کارآمد نگهداشت چند نکتهٔ حیاتی وجود دارد که باید آنها را به درستی پیش برد:
- استخدام یا آموزش یک تیم واجد شرایط از کارکنان نگهداشت
- تمرکز بر ایجاد فرهنگ کاری فعال و مشارکتجو
- استانداردسازی کارها و وظایف به وسیلهٔ راهنماها، رویه های استاندارد عملیاتی یا SOPها و چک لیستها
- استقرار یک سیستم نرمافزاری نگهداری و تعمیرات یا راهکار نرمافزاری دیگری برای ساده ساختن طراحی، برنامهریزی و اجرای فرایندهای نگهداشت
- حصول اطمینان از برخورداری تیمهای نگهداشت از ابزار مناسب برای انجام کارهای خود
- کار بر روی ایجاد شیوههای نگهداری و تعمیرات ناب از طریق بهبود مستمر
- انتخاب و تعیین KPIهای نگهداشت و دیگر سنجهها و شاخصهایی که تمایل به نظارت و پایش بر آنها دارید
در تلاش برای داشتن یک واحد نگهداشت کارآمد، یکی از منابعی که به طور استثنایی سودمند خواهد بود، نرم افزار نگهداری و تعمیرات است که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
کارآمد کردن نگهداری و تعمیرات با نرم افزار CMMS
هر صنعتی مجموعهای از فناوریها و راهکارهای خود را دارد که کارها را سادهتر میکند و امکان اتوماسیون کارها را فراهم میآورد. حسابداران نرم افزارهای مالی متنوعی دارند. صنعت پزشکی مجموعهای از راهکارهای مخصوص خود را برای نظارت بر وضعیت بیمار، انطباق با مقررات و غیره دارد. مدیران نگهداشت و تاسیسات نیز میتوانند از راهکار CMMS که نرمافزاری برای بهینهسازی عملیات نگهداشت است بهره ببرند.
در طول سال ها، نرم افزار نگهداری و تعمیرات نقشی محوری در پیشرفت مدیریت نگهداشت ایفا کرده است. با این حال، برخی از راهکارهای CMMS بهتر از بقیه هستند و برای تشخیص میان راهکارهای مختلف در بازار و انتخاب بهترین آنها دقت کنید که سیستم مورد نظر ویژگیهای زیر را به کاربران خود ارائه دهد:
۱. پورتال درخواست کار:
اکثر CMMSها نوعی پورتال برای ثبت و ردیابی و مدیریت درخواست کارها ارائه دهند که افراد میتوانند از آن برای ارسال سریع درخواست کارهای خود استفاده کنند. راهکارهای پیشرفتهتر شامل الگوریتمهایی است که درخواستهای نامناسب و تکراری را بررسی کرده و بهطور خودکار از چرخه خارج میسازد.
۲. برنامهریزی و زمانبندی کارها:
رابط کاربر پسند راهکار CMMS باید به کارکنان امکان مشاهده و ایجاد تقویمها و برنامههای نگهداری و تعمیرات، خودکارسازی برنامهریزی PMها، ارسال یادآورها قبل از موعد مقرر، تغییر اولویتهای کاری به صورت دیگر، و هر چیز دیگری را که برای سازماندهی جریان کار نگهداری و تعمیرات لازم است، ارائه دهد.
۳. پایگاه داده متمرکز نگهداری و تعمیرات:
نرم افزار CMMS باید بتواند بدون زحمت اطلاعات مربوط به نگهداری و تعمیرات را جمع آوری کند و به عنوان یک پایگاه داده متمرکز برای تمام اطلاعات داراییها عمل کند. با کلیک بر روی یک تجهیز یا دارایی، کاربران میتوانند به اطلاعات کلیدی، مانند تاریخچه، گزارشها، مشکلات و هزینهها، همگی در یک مکان دسترسی داشته باشند.
۴. مدیریت موجودی قطعات یدکی:
مدیریت موجودی قطعات یدکی چیزی نیست که بتوان به صورت دستی آن را ردیابی کرد. این ماژول به کاربران اجازه میدهد تا بیشتر بخشهای مدیریت موجودی MRO را خودکار کرده و از مصرف قطعات، پیش بینی موجودی، سطوح سفارش مجدد و هزینههای مربوطه مطلع باشند.
۵. مدیریت پیمانکاران:
این ماژول باید شامل متمرکز کردن اطلاعات برای پیمانکاران، مدیریت قراردادها و مخاطبین آنها، پیگیری عملکرد آنها در طول زمان، و پیگیری هزینههای مربوط به هر پیمانکار باشد.
۶. تولید گزارشها و داشبورد:
راهکار CMMS باید با داشبوردهای پویا و امکان گزارشسازی بینش عملی را در مورد هر جنبه ای از عملیات مدیریت دارایی خود از ردیابی هزینه ها تا ردیابی KPIها را در اختیار سازمان قرار دهد. علاوه بر این، گزارشها میتوانند به عنوان شواهدی برای ممیزیهای انطباق مقرراتی استفاده شوند.
۷. امکان استفاده بر روی تلفنهای همراه:
اگر میخواهید عملکرد تیم نگهداری و تعمیرات خود را به حداکثر کارآیی برسانید، باید نرمافزار نگهداری و تعمیرات مدرنی که امکان پشتیبانی از گوشیهای تلفن هوشمند را داشته باشد انتخاب کنید.