شاخصهای کلیدی عملکرد KPI برخلاف برداشتهای شخصی اطلاعات ملموس و قابل مشاهدهای را فراهم میکنند که موجب شناسایی فرصتهای پیشرفت و بهبود در سازمان میشود.
شاخصهای کلیدی عملکرد مدیریت فرایندهای کسب و کار در ۳ نوع شاخصهای کلیدی عملکرد بلند مدت، شاخصهای کلیدی عملکرد کوتاه مدت و شاخصهای کلیدی عملکرد ترکیبی تعریف میشود.
۱. شاخصهای بلند مدت
این نوع از شاخصها معمولا در چارچوبهای زمانی طولانی از شش ماه تا یک سال تعریف میشوند و به صورت معمول بر فناوری «هوشمندسازی کسب و کار» یا BI استوار هستند.
تعدادی از شاخصهای کلیدی عملکرد بلند مدت در موضوع مدیریت فرایندهای کسب و کار از قرار زیر است:
- تعداد کارها (Instances) در هر فرایند
- متوسط زمان تکمیل شدن فرایند
- متوسط زمان تکمیل شدن هر فرایند در هر مرحله
۲. شاخصهای کوتاه مدت
این گونه از شاخصها معمولا در فواصل کوتاه زمانی مانند چند دقیقه، چند ساعت و نهایت چند روز مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل به این نوع از شاخصها، شاخصهای لحظه به لحظه نیز میگویند. شاخصهای عملکردی کوتاه مدت غالباً بر «پایش فعالیتهای کسب و کار» (BAM) اسنوار هستند.
تعدای از شاخص های کلیدی عملکرد کوتاه مدت از قرار زیر است:
- تعداد کارها یا همان نمونه فرایندهای انجام شده
- تعداد وظایف اختصاص داده شده به هر یک از کارکنان
- تعداد کارهای در حال انجام
- تاریخ و زمان واگذار شدن هر کار
۳. شاخصهای ترکیبی
معمولاً بکارگیری یک گونه از شاخصهای بلند مدت یا کوتاه مدت نمیتواند اطلاعات کافی برای تصمیمگیری و سنجش اثرات تصمیمهای مختلف را برای مدیران سازمان فراهم کند. به همین دلیل شاخصهای کلیدی عملکرد ترکیبی که ترکیبی از شاخصهای کوتاه مدت و بلند مدت هستند بیشتر میتوانند فرضیههای برآمده از یکی از این دو نوع شاخص را اثبات یا رد کنند.
ترکیب دو شاخص کلیدی عملکرد زیر میتواند به صورت یک شاخص ترکیبی بکار گرفته شود:
- عملکرد فرایند در سالهای گذشته چگونه بوده است؟
- عملکرد فرایند امروز چگونه است؟
آنچه که غیرقابل اندازهگیری است بهبود ناپذیر است
اگر برای انجام کارهای سازمانی از نرمافزارهای صفحه کسترده و برای تبادل اطلاعات و کارها با همکاران از ایمیل استفاده میکنید؛ احتمالاً در حال از دست دادن اطلاعات بسیار ارزشمندی دربارهٔ عملکرد کسبوکار خود هستید.
با تعریف انواع شاخص های کلیدی عملکرد، جمعآوری اطلاعات و تحلیل دادههای به دست آمده میتوان گلوگاههای فرایندهای کسبوکار را شناسایی و گامی اساسی برای رفع آنها برداشت. همچنین این اطلاعات میتواند موجب بهبود بهبود فرایندهای کسبوکار خلق فرصتهای جدید تجاری میشود.